Káva a čaj

Čaj v lete ochladzuje

Hoci by ste v lete možno radšej siahli po chladených nápojoch, Arabi vedia, že teplý čaj organizmus prirodzene ochladzuje. Vieme to i my v Habibi a preto máme pre návštevníkov pripravené pestré čajové menu. Popíjanie čajov je totiž neoddeliteľnou súčasťou kultúry Blízkeho východu. Špecialitou je Tuaréq, sladký zelený čaj s mätou. Je to výmysel beduínov, ktorí žijú v púšti. V zime zohreje, v lete ochladzuje a zároveň dodáva energiu. Čaje sú chuťovo opäť iné, než sme zvyknutí. Napríklad korenina kardamón sa nepoužíva iba do jedla, ale pridávame ho aj do čaju alebo kávy pripravovaných v medenej džezve.

Arabská káva

V arabskej kultúre je káva tradičný nápoj a jej servírovanie je synonymom láskavosti a pohostinnosti. Arabská káva je vyrábaná z kávových bôbov pražených pri teplotách od 165˚C do 210˚C s pridaním kardamónu. Ochucuje sa aj škoricou, šafránom, či klinčekom. Káva sa pripravuje a podáva v medených džezvách, a to tak, že sa zaleje studenou vodou a nechá sa trikrát prevariť. Porcie sú malé, len niekoľko centilitrov, káva je silnej a intenzívej chuti. Cukruje sa podľa požiadaviek zákazníka (bez cukru, medium, sladká) už pri jej príprave. Pri tradičných spoločenských udalostiach sa káva pripravuje pred očami hostí – od praženia, cez mletie, varenie, až po jej servírovanie.