Stolovanie

Orientálna kuchyňa je veľmi pestrá. Využíva veľa zeleniny, ovocia, čerstvých byliniek a korenín. Okrem bežne známych druhov zeleniny jedia v arabských krajinách olivy, kapary i chutnú zeleninu zvanú okra. Z mäsa najviac konzumujú jahňacie a baranie, menej hovädzie. Veľmi obľúbená je aj hydina. Arabi sú naozaj pohostinní. Pri jedle neriešia žiadne vážne témy, väčšinou vládne uvoľnená atmosféra. Pozvanie na večeru je úplne bežnou vecou.

V tradičnom poňatí sa pokrmy servírovali v miskách na obrus, ktorý ležal buď na koberci, alebo na nízkom stolíku. Stravníci sa väčšinou usadili na vankúše a jedlo si brali pravou rukou. Dnes už takéto stolovanie vidieť čoraz menej. Aj v arabských krajinách zavládol klasický európsky spôsob a jedáva sa príborom.

Tradičné arabské jedlo je časovo náročný obrad, ktorý začína podávaním „mezzé“, čiže bohatých zeleninových mezze a mäsových predjedál, ako teplých, tak aj studených. Niekedy po nich nasleduje polievka a po nej hlavný chod. Ten sa skladá z najrôznejších druhov grilovaného mäsa. Arabi zapíjajú jedlo čiernym čajom, prípadne nápojom Ayran, čo je osviežujúci jogurtový nápoj, ktorý môže byť ochutený mätou a cesnakom a je dobrý aj na trávenie. Nakoniec prichádza na rad klasická silná arabská káva s kardamónom.