Orientálne jedlá

Vyskúšajte bezmäsité predjedlá Mezze

Keď prídete prvýkrát, možno nebudete hneď vedieť, čo skôr ochutnať. Skvelým začiatkom spoznávania arabskej kuchyne je Mix Mezze - studené a teplé predjedlá pripravované hlavne zo zeleniny a strukovín. Základom mixu je Hommos, čiže cícerová nátierka s olivovým olejom, cesnakom a sezamovou omáčkou. Patrí tu aj nátierka z pečeného baklažánu Moutabal, Musaka, ktorej základom je dusená zelenina, Makdus - pečený baklažán plnený vlašskými orechmi v náleve, či cícerové fašírky Falafel. Mezze sú výborným doplnkom k nápojom počas posedenia s priateľmi, no Arabi nimi zvyknú zajedať i hlavné jedlo. Všetky tieto chute sú iné, pretože obsahujú koreniny, ktoré sa u nás nepoužívajú. Dovážame ich priamo z arabských krajín. Ľudia sú očarení touto novou chuťou. A po chvíli zistia, že nezjedli ani kúsok mäsa a pritom sú sýti.

Špeciality priamo z grilu

Hlavné jedlá pozostávajú hlavne z jahňacieho, hovädzieho, kuracieho mäsa a rýb. Kuchári ich celoročne pripravujú na externom grile, čo je v Žiline rarita. Ľuďom odporúčame, aby si nechali jedlo pripraviť na drevenom uhlí. Trvá to dlhšie, ale má svoju arómu a chutí tak ako má. Pochúťkou je Arayess Lahme, teda grilovaný arabský chlieb naplnený zmesou mäsa, zeleniny a korenín. Medzi špeciality patrí aj Shish kebab – mleté jahňacie mäso s petržlenovou vňaťou a tradičným arabským korením grilované na špajli, alebo čerstvé jahňacie kúsky s grilovanou zeleninou Shokaf kebab. V Habibi máte však na výber aj pestré bezmäsité jedlá a šaláty s príchuťou Orientu.

Nezvyčajné a chuťovo výnimočné sú pre nás aj dezerty. Populárnu Baklavu plnenú orechmi, arabský koláč Namura s mandľami a kokosom, sezamovú pochúťku Chalva, zákusok plnený sladkým syrom Knafa či horúci mliečny nápoj ochutený vodou z kvetov Sahlab nájdete v každodennej ponuke reštaurácie.